Activitats de patrimoni

Patrimoni

 • El PEU UJI i l’Ajuntament de L’Alcora inicien el projecte participatiu “Reial Fàbrica i territori”

  La Universitat Jaume I, a través del Programa d’Extensió Universitària (PEU), i l’Ajuntament de L’Alcora inicien el projecte participatiu “Reial Fàbrica i territori”. Aquest pla comença després de la firma del conveni ENCLAU_UJI entre ambdues entitats que fa paler el compromís comú de treballar en un procés de desenvolupament cultural del territori.

  El projecte dirigit a vincular la història, el patrimoni i la cultura de les localitats vinculades a la Reial Fàbrica s’ha iniciat amb la celebració de la primera reunió telemàtica que ha comptat amb la participació de representants de L’Alcora, Llucena, Ribesalbes, Xodos, Costur i Figueroles, així com representació de l’UJI.

  La trobada ha servit per explicar a totes les persones participants l’objectiu del projecte, que busca unir el territori per a crear un eix comú que ajude a incentivar polítiques culturals, socials i econòmiques. Precisament la vinculació amb el territori, el patrimoni natural, social i històric és el que dona forma a la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

  Posteriorment es realitzaran més trobades en les que es donarà forma i es desenvoluparà un projecte participatiu comú al voltant d’aquesta fàbrica.

 • La xarxa PEU amplia i enforteix les relacions entre projectes i membres amb la trobada periòdica “Redes son amores”

  La xarxa d’amics i amigues del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I celebra la trobada “Redes son amores” amb la finalitat d’enfortir les relacions entre els membres i els seus projectes i ampliar-les amb nous individus.

  Per a la celebració de cada una d’aquestes trobades es proposa un tema marc per a conèixer, compartir i reflexionar al seu voltant. La primera sessió es va celebrar el passat dia 4 de febrer i va tenir com a tema central de treball les experiències personals dels assistents en clau d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

  Cadascuna de les vora 20 associacions i organismes que van assistir de forma virtual a la trobada va realitzar una breu presentació personal a mode d’intercanvi d’experiències. Després d’aquest inici es va treballar sobre els ODS a través del projecte “17 objetivos y un mapa” amb l’objectiu de millorar el aprenentatge d’una manera lúdica aconseguint extraure els missatges que ens llancen els ODS en els projectes comuns.

  En concret, aquesta activitat va donar lloc a una conclusió final compartida entre les persones assistents que té a veure amb el fet que els projectes que s'estan realitzant en el territori són determinants per a entendre la importància del patrimoni en la transformació de l'entorn. A través del taller també es va mostrar la possibilitat de traçar llaços entre aquests projectes locals i els ODS com a comunitat internacional.

  Així doncs, la pròxima trobada “Redes son amores” serà la primera setmana de març i tractarà sobre les estratègies i accions per mantenir els projectes culturals davant del repte que suposa la COVID-19.

 • El PEU inicia Redes son amores, un cicle de trobades entre les persones de la xarxa PEU

  El Programa d'Extensió Universitària inicia “Redes son amores”, un espai de trobades periòdiques per a l'intercanvi d'experiències i idees, així com la socialització de les persones que formen part de la xarxa del PEU i totes aquelles que volen conèixer millor els projectes i iniciatives que la constitueixen.

  Aquest nou projecte és el resultat de la necessitat de les persones que componen el PEU per constituir un espai estable per a enfortir i ampliar la relació entre elles i definir la xarxa de comunitats patrimonials del PEU. També per a reunir moments d'intercanvi i aprenentatge compartit al voltant d'iniciatives basades en la socialització de processos sobre el patrimoni cultural, l'educació, la creació contemporània o el desenvolupament local.

  Aquest cicle de trobades s'inicia en una conjuntura marcada per la COVID-19, per això “Redes son amores” es desenvoluparà online sota els objectius de definir les bases del nou espai i els seus continguts.

  El mes de desembre passat es va celebrar la primera trobada “Redes son amores” que va reunir integrants de la xarxa del Programa d'Extensió Universitària constituïda per representants de grups locals, personal tècnic d'ajuntaments i institucions i especialistes que ofereixen acompanyament tècnic i formació a la xarxa.

  Carmen Lázaro, Vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, va ser l'encarregada de donar la benvinguda al nou projecte. Lázaro va ressaltar la importància d'aquesta nova proposta com a espai periòdic de conversa, anàlisi, reflexió i acció al voltant de la xarxa del PEU i de les persones que la constitueixen i la fan possible.

  Posteriorment, es va iniciar una ronda d'intervencions entre les quals es va destacar l'oportunitat de compartir experiències i coneixements amb projectes a nivell estatal i internacional a través d'aquest espai. A continuació, Albert López, coordinador del PEU, va assenyalar la pluralitat de la xarxa i la importància de sentir-la com a pròpia i participar en el seu disseny i desenvolupament. Per part seua, Ángela López, d'ARAE Patrimonio y Restauración, va incidir en la importància de tenir una bona planificació de continguts per a enfortir aquest nou espai per a la socialització de la xarxa del PEU.

 • El PEU inicia l'Acompanyament per a la creació d'una biblioteca descentralitzada a La Mata

  El Programa d'Extensió Universitària de l'UJI inicia un nou projecte d'acompanyament a La Mata que es materialitzarà en la creació d'una biblioteca descentralitzada i participativa amb l'objectiu d'oferir l'ús i préstec dels fons personals dels habitants de localitat a la resta de veïnes i veïns.

  Aquest projecte té la finalitat de posar en marxa la circulació de diverses col·leccions bibliogràfiques i a la vegada prestar un servei de biblioteca com a agent cultural i social del municipi.

  Actualment s'està treballant en el projecte que es preveu estarà a disposició de la ciutadania en els pròxims mesos. Cal recordar que projecte naix en el marc del Curs de Postgrau que s'ofereix en l'UJI gràcies a la col·laboració entre el Servei d'Activitats Socioculturals i la Diputació de Castelló.

 • El PEU inicia el grup de millora PEU-Acompanyament

  El Programa d’Extensió Universitària inicia un espai de trobada de caràcter estable i periòdic que té la finalitat de reunir les persones que estan participant en processos d'acompanyament tècnic en el marc del PEU de la Universitat Jaume I, el Grup de millora PEU-Acompanyament.

  L’objectiu fonamental és definir col·laboracions i intercanvis que reforcen els processos actius d'acompanyament. Al mateix temps, es busca un espai per consensuar de forma participativa el model d'acompanyament del PEU, reflexionar sobre els valors i característiques i proposar accions i continguts per a la seua millora i desenvolupament en relació amb els grups, col·lectius i persones amb les quals es treballa.

  En esta línea s’ha plantejat també que el nou grup de millora servisca per conéixer qué ocorre en el territori, compartir experiències reals i buscar transversalitat per plantejar un espai comú per interactuar de forma dinamitzada.

  Actualment, el model d’acompanyament del PEU respon a la demanda del territori perquè la universitat forme part dels seus processos aportant la seua experiència. En els més de 20 anys de desenvolupament, el model d'acompanyament del PEU s'ha anat adaptant a les necessitats dels projectes que s'han realitzat en el marc del PEU. Aquest model es basa en la implicació en el procés per part de la persona que acompanya el projecte en representació del PEU.

 • TANCADA - Obre la convocatòria de resums per a la revista Memòria Viva 13

  El Programa d'Extensió Universitària (PEU) obre la convocatòria general de resums per a la tretzena edició de la revista anual del projecte Patrimoni, Memòria Viva.

  Memòria Viva s'articula en tres grans pilars: la definició i actualització del concepte de patrimoni cultural, la seua socialització (educació patrimonial i interpretació del patrimoni) i la cerca de xarxes i models d'intercanvi i generació de coneixement, pràctica i experiència al voltant del patrimoni (les comunitats patrimonials).

  La convocatòria ja està oberta i el termini per a l'enviament de resums finalitza el pròxim 17 de gener de 2021.

  Els resums enviats seran revisats per una comissió formada per representants dels Grups Locals del projecte Patrimoni i personal tècnic del PEU, que podrà demanar més informació als autors i autores abans de l'admissió de la proposta.

  Memòria Viva es publica en versió digital en valencià i castellà. Cadascun dels articles seleccionats rebrà 3 revistes en format paper. També pot consultar-se en línia i descarregar-se de manera gratuïta en la secció "Publicacions".

  Instruccions per participar en la convocatòria de resums
  Envia la teua proposta al correu electrònic patrimoni-peu@uji.es

  amb l’assumpte “resumMV13_cognom1nom” abans del dia 17 de gener.

  El text ha de tenir l’estructura següent:
  1. Títol de l'article
  2. Autor/a o autors/es
  3. Perfil professional / acadèmic
  4. Paraules clau (màxim 4)
  5. Resum (150 paraules)

  Aquelles persones, els articles de les quals hagen resultat seleccionats, hauran de lliurar l’article complet abans del dia 28 de març del 2021. Aquest text final no pot sobrepassar les 4.000 paraules ni les 8 figures (imatges, gràfics…).
  Data prevista de publicació de Memòria Viva 13: Juliol de 2021.

 • El FAVA comparteix l'experiència del seu projecte amb Villanueva de Viver

  El projecte d'acompanyament del Programa d'Extensió Universitària (PEU UJI) Festival de les Arts de Vilanova d'Alcolea, FAVA365, ha participat en la primera jornada d'Acompanyament en Villanueva de Viver presentant la seua experiència al voltant del projecte. Una jornada que té com a objectiu compartir experiències de la xarxa del PEU a Villanueva de Viver i establir relacions i intercanvis amb altres projectes.

  En la sessió van participar Mayte Pastor, que va ser l'encarregada de la presentació en representació de Villanueva de Viver. Va parlar sobre la importància de l'art contemporani com a agent transformador de la societat i també en el medi rural, des dels processos basats en la formació i l'aprenentatge.

  També van donar la benvinguda a la jornada Amparo Pérez, alcaldessa de Villanueva de Viver, i Ángel Portolés, responsable d'Acompanyament del PEU.

  A continuació, va intervenir Eugeni Trilles, AEDL de Vilanova d'Alcolea i membre de l'equip de coordinació del FAVA365, mostrant el projecte del FAVA com un procés d'aprenentatge al voltant de l'art i la creació contemporània a partir de la cerca de la participació del veïnat del poble.

  A més a més, Eugeni Trilles va apuntar algunes claus tingudes en compte en el procés del FAVA365: la cerca de la implicació dels col·lectius, grups i associacions locals en el disseny i desenvolupament del festival, la implicació i presència de l'escola i la concepció del projecte del festival com a espai per a l'aprenentatge en els llenguatges de l'art contemporani des de les pràctiques.

  Pel que fa a les persones assistents, un dels aspectes que més van cridar l'atenció i pel qual es van interessar va ser el model de residències artístiques del festival com un espai que reuneix artistes i ciutadania a partir de l'intercanvi i connexió entre l'obra, el lloc i les persones.

 • Geldo acull la segona jornada del projecte ¡Patrimonio eres tú!

  Geldo ha sigut l'escenari de la segona jornada de Patrimoni eres tu!, iniciativa que busca crear una estructura dinamitzadora del teixit associatiu i ciutadà al voltant del patrimoni cultural, implicant associacions, entitats i veïns del territori que integra el Grup d'Acció Local (GAL) Castelló Sud 1420, una iniciativa del GAL Castelló Sud 1420 i el Programa d'Extensió Universitària - PEU de l'UJI.

  En aquesta segona jornada del projecte Patrimoni eres tu! Els participants han conegut el Palau dels Duques de Medinaceli de Geldo i realitzat una ruta per l'Art Urbà de Geldo. L'ajuntament de Geldo, l'Associació Cultural Torre Selda i l'equip del Pla Director del Palau han sigut els encarregats de mostrar el valor i la dimensió cultural i social del patrimoni de la població.

  En la sessió han participat diferents representants d'associacions i grups culturals dels pobles de l'àmbit del Grup d'Acció Local Castelló Sud 14-20 de Sot de Ferrer, Castellnovo, Altura, Segorbe i Geldo.

  A més, l'empresa ARAE, Patrimoni i Restauració ha realitzat un taller participatiu d'educació patrimonial basat en el "Tape art"; la utilització de cintes adhesives per a realitzar figures i elements artístics. La idea principal d'aquest taller ha sigut la d'utilitzar aquesta tècnica per a vincular persones i patrimonis, reflexionant sobre el paper de les persones davant la seua conservació, coneixement i difusió i generant, en aquests processos participatius i ciutadans, sentit de pertinença i identificació.

  La primera fase del projecte ¡Patrimonio eres tu! es completarà amb una reunió final entre les persones interessades que han participat i que tindrà lloc en les pròximes setmanes. L'objectiu d'aquesta reunió serà plantejar opcions per al desenvolupament del projecte de xarxa patrimonial en 2021.

 • El PEU inicia a Villanueva de Viver un nou projecte que acostarà iniciatives culturals a la localitat

  El Programa d'Extensió Universitària de l'UJI ha presentat a Villanueva de Viver el projecte ENCLAU UJI i així es formalitza la relació entre ambdues institucions. ENCLAU UJI és una xarxa del Programa que engloba diversos municipis de la província de Castelló on s'estan desenvolupant projectes culturals que compten amb la col·laboració i l'assessorament tècnic del PEU.

  La presentació del projecte es va realitzar a través de la conferència "Persones i Patrimonis. La xarxa d'experiències en el territori ENCLAU UJI" a càrrec d'Ángel Portolés, coordinador del programa d'acompanyament del PEU, que s'integra en el programa d'activitats titulat 'Dissabtes amb la "Dipu"’.

  En la ponència es va explicar què és el Programa d'Extensió Universitària i es va parlar sobre la seua singularitat com a iniciativa que acosta la universitat al territori i ofereix assistència, formació tècnica i xarxes d'intercanvi a grups locals amb projectes sobre cultura, patrimoni, educació, desenvolupament o creació i llenguatges contemporanis. En la segona part d'aquesta presentació, es van mostrar alguns exemples de grups i iniciatives ciutadanes que formen part de la xarxa del PEU.

  Aquesta primera xarrada suposa l'inici d'un projecte cultural entre Villanueva de Viver i el PEU que naix amb l'objectiu d'acostar a aquesta població de la comarca de l'Alt Millars, les diferents iniciatives culturals que s'estan desenvolupant en el marc de la xarxa del PEU i del seu programa d'acompanyament tècnic.

  La pròxima activitat programada d'aquest projecte tindrà lloc el pròxim 5 de desembre i comptarà amb la participació del Festival de les Arts de Vilanova d'Alcolea - FAVA365.

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural