Activitats de patrimoni

Patrimoni

 • Una escola pública, rural i de qualitat a Almedíjar. Trobades Perifèriques (virtual)

  El pròxim 22 de maig tindrà lloc la jornada “Escoles Rurals i públiques per a territoris resilients” amb la presentació “Una escola pública, rural i de qualitat a Almedíjar” i el taller “Preparació i organització de reunions per videoconferència”.

  Les “Trobades perifèriques per a la cultura i la joventut” estan organitzades pel Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I juntament amb Euroimpulse i la cooperativa Canopia d’Almedíjar.

 • Iniciatives de producció i consum local, sobirà i ecològic en territoris rurals. Trobades Perifèriques (virtual)

  El pròxim 15 de maig a partir de les 11 hores tindrà lloc una nova sessió de les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància amb la participació de Marina Guedon del Grup de consum de Russafa i co-coordinadora de Fòrum Synergies.

  Sabor de territori! Iniciatives de producció i consum local, sobirà i ecològic en territoris rurals.
  En aquesta presentació, parlarem de sobirania alimentària, d'agroecologia, de sistemes alimentaris territorialitzats, a través de l'exemple d'iniciatives locals o regionals, sovint col·lectives, de la Comunitat Valenciana i d'altres territoris europeus.

  Aquesta sessió virtual de les Trobades Perifèriques es completarà amb una nova càpsula formativa sobre eines col·laboratives online obertes. En aquesta sessió:
  Preparació i organització de tallers per videoconferència: el cas dels #EncuentrosPeriféricos

  INSCRIPCIÓ

  Les Trobades Perifèriques per a la cultura i la joventut en l'Alt Palància tenen com a objectiu dinamitzar les zones rurals creant xarxes al voltant de la cultura, l'educació, les arts i el patrimoni. Aquest iniciatiu compte en aquesta primera edició amb 4 projectes i està coordinada per EUROPIMPULSE Network, la Cooperativa Canopia d'Almedíjar i el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I. Des del 20 de març i a conseqüència de l'estat de confinament pel COVID-19, les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància s'activen en manera virtual amb trobades online.

 • Ja està disponible al web de Patrimoni – Peu el llibre “Les Veus de les Oliveres”

  Fruit de la col·laboració entre SALVEM LO MONTSIÀ i GRAËLLSIA Grup d’estudis i comunicació mediambiental neix el projecte ARBRES EN PEU DE VIDA, que pretén revertir l’actual situació d’espoli del patrimoni natural actual (en el cas de les Terres de l’Ebre, l’arrancada d’oliveres fargues monumentals amb finalitats purament especulatives o comercials).

  Després d’una primera publicació en forma de conte, ARRAÏLADES, que va reunir una quinzena d’il·lustradores, i del seu QUADERN D’ACTIVITATS, el llibre LES VEUS DE LES OLIVERES és un treball coral, que aplega més de quaranta autores i autors del territori que es converteixen en un clam en forma de poemes, cançons, textos i il·lustracions en favor d’un paisatge únic: L’ecosistema d’oliveres fargues, el major exponent mundial d’oliveres monumentals que segueix sent arrencat i malvenut per una lògica de diners que no té en compte els valors mediambientals i socials que representa, així com un fre a la desertificació que avança degut al canvi climàtic.

  LES VEUS DE LES OLIVERES son les veus de gent que estima el llegat dels seus avantpassats i que no es resigna a la seva desaparició. El llibre es vol repartir gratuïtament a biblioteques, escoles i instituts de les Terres de l’Ebre i ha comptat amb el suport de la FUNDACIÓ GIRBAU i el Programa d’Extensió Universitària de la UNIVERSITAT JAUME I, imprès per una impremta local (SERRA Industria Gràfica), editat i maquetat pel propi col·lectiu, en paper reciclat i sota llicència lliure de Creative Commons.

  Enllaç a la secció Publicacions del web on podràs trobar, juntament amb altres publicacions i monografies de Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I, el llibre “Les veus de les oliveres”

 • Periodisme de caleya. Elena Plaza es presenta en les Trobades Perifèriques (virtual)

  El pròxim 8 de maig a partir de les 11 hores tindrà lloc una nova sessió de les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància amb la participació de la periodista asturiana Elena Plaza Díaz que ens parlarà del periodisme de caleya

  El periodisme de caleya és el que sorgeix de recórrer els territoris, de perdre's en ruralitats, allunyat de corbates i vestits grisos. És el periodisme que es perd en els paisatges i paisanatges, relatant històries oblidades i invisibilitzades, perdudes en les perifèries, diluïdes en els marges. El periodisme que planteja la denúncia social per a posar en el mapa el que les normativitats no (volen) veure.

  Aquesta sessió virtual de les Trobades Perifèriques es completarà amb una nova càpsula formativa sobre eines col·laboratives online obertes. En aquest cas, l’audio conferència (conferència telefònica)

  INSCRIPCIÓ

  Les Trobades Perifèriques per a la cultura i la joventut en l'Alt Palància tenen com a objectiu dinamitzar les zones rurals creant xarxes al voltant de la cultura, l'educació, les arts i el patrimoni. Aquest iniciatiu compte en aquesta primera edició amb 4 projectes i està coordinada per EUROPIMPULSE Network, la Cooperativa Canopia d'Almedíjar i el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I. Des del 20 de març i a conseqüència de l'estat de confinament pel COVID-19, les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància s'activen en manera virtual amb trobades online.

 • #REDESSONAMORES – L’Onso es queda a casa (La Mata - Castelló)

  La unió fa la força i fa que el poble estiga més viu que mai en temps de confinament

  La Mata és un poble viu, actiu, amb gent compromesa i plena d’energia i ganes de fer coses. L’any 2017 es va portar a terme la XXXIX edició de l’Aplec dels Ports al poble, un esdeveniment que va generar una major cohesió entre les persones de diferents generacions i procedències que viuen i comparteixen el dia a dia ací.

  Les ganes i la il.lusió per continuar amb projectes que donen vida al poble ha fet que es genere una proposta de creació d’un espai cultural comunitari que vertebre i canalitze diferents iniciatives locals, una iniciativa que es prevé començar quan la crisi del coronavirus ho permeta...

  Però de moment... què fa la gent de la Mata en aquests temps difícils??

  L’Onso es queda a casa
  En primer lloc, s’ha creat “Gat i Gata per la Mata”, un canal de comunicació amb el poble i cap a l’exterior que proposa, setmana a setmana, activitats que mantenen a la gent unida i participativa, animant a compartir lectures de llibres, fotografies fent coses a casa, dibuixos, receptes de cuina, etc.

  La proposta més ampla i interessant fou la celebració de la festa de l’Onso, una tradició antiga i genuïna del poble recuperada ara farà més de deu anys i que celebra l’arribada de la primavera. Es tracta d’un dia de germanor, que comença amb un dinar popular i, a la vesprada, una representació on una persona vestida d’os (amb pells d’animals i la cara ennegrida) volta per tot el poble seguida per gent vestida de caçadors (simbolitzant que l’han caçat al bosc i l’han portat al poble per a que tothom puga vore que la hibernació ha acabat), dos dimonis o “diableres” i tots els veïns i visitants. La comitiva ix quan arriba la nit i volta per tots els carrers, on els veïns i veïnes han tret taules amb menjar i beguda per a convidar a tot aquell que vulga participar.

  Degut a l’estat d’alarma, enguany no va ser possible portar a terme la celebració, però l’entusiasme de la gent de la Mata, el sentiment de poble i l’amor per la tradició recuperada van fer que es desenvolupara una jornada molt especial.

  La Festa de l’Onso 2020 va començar amb un videovermut, creant un grup amb una aplicació per a que tots els veïns poguerem fer un vermut on-line, compartint la il.lusió per l’arribada de l’Onso. Després del vermut, tothom va cuinar la tradicional paella i va pujar les fotos d’aquesta a les xarxes, compartint-les també al grup de whatsapp que hi ha amb tota la gent del poble.

  Els xiquets i xiquetes van fer dibuixos amb l’arc de Sant Martí i l’Onso, amb missatges d’esperança i germanor i, quan va caure la nit, els van penjar als balcons i les finestres, cridant fort i fent soroll per a que l’Onso no s’oblidara d’ells.

  Una persona encarregada, seguint totes les mesures de seguretat, va anar a l’ajuntament a fer un bando, en el qual va ficar la música típica de la festa, per ambientar el poble, i una altra, amb un cotxe, va passar pitant per tots els carrers amb les pells de l’onso enganxades damunt, per a que ningún xiquet ni adult es quedara sense reviure la festa.

  La il.lusió es va apoderar de tota la gent, xiquets i grans, i amb molta emoció van gaudir, esperant a que l’any que ve poguem celebrar-ho tots junts i amb salut.

  Vídeo resum de la celebració virtual de l'Onso 2020.

  Vídeo de com l'Onso s'entera, en despertar-se de la hivernació, que enguany no pot baixar a la Mata pel COVID-19.

  #OnsoACasa #OnsoFinsALAnyQueVe

  #Redessonamores
  Aquesta aportació forma part de l’acció “Redes son amores” del Programa d'Extensió Universitària - PEU i del projecte Patrimoni de la Universitat Jaume I. L’objectiu és el de conèixer millor els vostres projectes i iniciatives culturals i patrimonials i apuntar idees i pràctiques per a mantenir la seva pervivència en aquest temps del coronavirus.

  Si voleu participar, vos invitem a què ens envieu una petita descripció del vostre projecte i una idea que estigueu pensant iniciar de manera extraordinària per a mantenir la relació i contacte de les persones amb el seu patrimoni cultural en aquestes setmanes de quarantena.

  Quines idees teniu per mantenir els projectes i les relacions personals creades al voltant del patrimoni i la cultura en aquestes setmanes de confinament??

  Enllaç a la notícia: #REDESSONAMORES Idees per a socialitzar els nostres grups i projectes culturals en temps de coronavirus

 • #REDESSONAMORES - Montán-Do Música / Montán-Do Vida.

  L'Associació cultural Montán-Do Música, porta quatre anys realitzant el festival de corda premuda Montán-Do Música, o MDM FEST, pel qual se'l coneix en xarxes socials i que té lloc l'últim cap de setmana de Juliol a Montán (Castelló) i que enguany i si les autoritats ho permeten se celebrarà els dies del 31 de Juliol al 2 d'Agost, tots dos inclusivament, i on tractem de reunir les millors guitarres del panorama nacional i internacional, dins de les nostres possibilitats econòmiques, perquè funcionem a través de fons públics (Dipcas i Ajuntament de Montán) ja que tots els concerts són d'entrada lliure i gratuïts per a tots els assistents.

  Tractem amb això de promocionar el gust per la corda premuda i el nostre afany és convertir el festival en un festival comarcal (de l'Alt Millars) i internacional.

  En aquesta situació de confinament, ens hem adonat encara més de la importància de les xarxes socials per a acostar-nos en aquests temps d'aïllament social. Som éssers emocionals i necessitem tocar-nos, abraçar-nos i en definitiva, saber que som ací. I si a això li sumem el nostre caràcter llatí i popular, on tant anhelem un café o una cervesa amb els nostres amics i familiars, perquè no ens queda una altra que tirar de xarxes socials per a pal·liar una mica aquesta complicada situació.

  Montán-Do Música / Montán-Do Vida
  Des del dia 16 de març de 2020, Montán-Do Música hem continuat acompanyant als nostres seguidors a través de xarxes socials, penjant continguts que ens anaven enviat artistes que ja havien actuat en el festival i que des dels seus confinaments volien compartir la seua música o les seues veus amb tots, com és el cas del trio Alter ego o la poetessa Sacra Leal.

  Aquestes són algunes de les iniciatives realitzades des de l'associació Montán-Do Música:

  La poetessa Sacra Leal
  El 27 de març, Sacra Leal, poetessa i escriptora de Petrer, es dirigeix a la població de Montán, confinada des de la seua casa, per a recitar el poema "La Golondrina”, que el poeta de Montán José Guiñón "El Gato", va escriure en la seua etapa de presidi de postguerra civil espanyola.

  El 5 d'Abril. Sacra Leal, ens torna a obrir la seua casa, per a dirigir-nos en aquesta ocasió el recital de dos poemes: "Soledad" i "Montán", del poeta de Montán, Miguel Ángel Guiñón.

  Mascaretes per a Montán
  Davant la desafortunada notícia que alguns residents del geriàtric havien donat positiu en Covid-19, el 10 d'abril, Montán-Do Música destina una partida pressupostària dels fons de l'associació per a l'adquisició de 600 mascaretes higièniques per a la població.

  Montán-Do Música contactem amb l'empresa Valenciana, 25 Agulles, que havien canviat la indumentària Valenciana per la confecció de mascaretes, els vam fer la comanda el mateix dia 11 d'Abril, ho van tindre llest el dia 14, l'enviem amb urgència a l'Ajuntament de Montán, perquè fera el repartiment entre la població i el van rebre el mateix dia 17 amb gran alegria per part de tots.

  MONTÁN: Amb música vencerem al virus
  El 18 d'Abril es va publicar un vídeo de motivació en el qual van participar, de manera desinteressada, una gran part dels músics que han passat en aquestes edicions per Montán-Do Música.

  Totes aquestes publicacions i iniciatives i moltes altres, es van realitzant gradualment en Facebook, Twitter i Instagram simultàniament, per a arribar a diferents públics. Pròximament tornarem a realitzar noves publicacions que ens envien artistes o col·laboradors, amb la finalitat d'a través de la música fer per a tothom un confinament més suportable, tranquil i feliç.

  "MONTÁN-DO VIDA en temps confinats"

  #Redessonamores
  Aquesta aportació forma part de l’acció “Redes son amores” del Programa d'Extensió Universitària - PEU i del projecte Patrimoni de la Universitat Jaume I. L’objectiu és el de conèixer millor els vostres projectes i iniciatives culturals i patrimonials i apuntar idees i pràctiques per a mantenir la seva pervivència en aquest temps del coronavirus.

  Si voleu participar, vos invitem a què ens envieu una petita descripció del vostre projecte i una idea que estigueu pensant iniciar de manera extraordinària per a mantenir la relació i contacte de les persones amb el seu patrimoni cultural en aquestes setmanes de quarantena.

  Quines idees teniu per mantenir els projectes i les relacions personals creades al voltant del patrimoni i la cultura en aquestes setmanes de confinament??

  Enllaç a la notícia: #REDESSONAMORES Idees per a socialitzar els nostres grups i projectes culturals en temps de coronavirus

 • El Zig Zag Festival de Sot de Ferrer es presenta en les Trobades Perifèriques

  El pròxim 24 d'abril a partir de les 11 hores tindrà lloc una nova sessió de les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància amb la presentació del Festival Zig Zag de Sot de Ferrer (Castelló).

  El Zig Zag Festival va nàixer amb la il·lusió de crear a la comarca de l'Alt Palància un esdeveniment obert a diferents perfils i edats amb la intenció principal de gaudir d'un oci de qualitat i amb el propòsit que tinga continuïtat. El Zig Zag és un festival d'esperit rural i feminista autogestionat per dones, que tracta d'ensenyar que la diversitat només és una part més de la nostra rutina diària i que la música ha d'arribar a cada racó del món sense cap mena de dificultat.

  Aquesta sessió es completarà amb una nova càpsula sobre eines digitals per a la col·laboració i el treball en xarxa.

  INSCRIPCIÓ


  Les Trobades Perifèriques per a la cultura i la joventut en l'Alt Palància tenen com a objectiu dinamitzar les zones rurals creant xarxes al voltant de la cultura, l'educació, les arts i el patrimoni. Aquest iniciatiu compte en aquesta primera edició amb 4 projectes i està coordinada per EUROPIMPULSE Network, la Cooperativa Canopia d'Almedíjar i el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I. Des del 20 de març i a conseqüència de l'estat de confinament pel COVID-19, les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància s'activen en manera virtual amb trobades online.

 • El Programa d'Extensió Universitària de l'UJI es presenta en les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància

  El Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I participarà en les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància on line el pròxim 17 d'abril a partir de les 11 hores. En aquesta presentació compartirem el programa i alguns exemples de processos participatius desenvolupats al voltant d'aquesta xarxa de grups i col·lectius locals de la província de Castelló.

  Des de fa ja més de 20 anys, el Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I treballa amb grups i col·lectius de l'interior rural de la província de Castelló, participant en processos ciutadans sobre desenvolupament, arts o patrimoni cultural. Oferint i acostant els recursos públics de la universitat al territori i a les persones. Generant xarxes d'intercanvi de pràctiques, experiències i coneixements.

  Les Trobades Perifèriques per a la cultura i la joventut en l'Alt Palància tenen com a objectiu dinamitzar les zones rurals creant xarxes al voltant de la cultura, l'educació, les arts i el patrimoni. Aquest iniciatiu compte en aquesta primera edició amb 4 projectes i està coordinada per EUROPIMPULSE Network, la Cooperativa Canopia d'Almedíjar i el Programa d'Extensió Universitària – PEU de la Universitat Jaume I. Des del 20 de març i a conseqüència de l'estat de confinament pel COVID-19, les Trobades Perifèriques de l'Alt Palància s'activen en manera virtual amb trobades online.

  Ací us deixem l'enllaç per a la inscripció

 • EL FAVA365 resisteix i celebra el Dia Internacional de l'Art 2020 en manera virtual

  El FAVA365 de Vilanova d'Alcolea (Castelló) presenta per a enguany una proposta molt especial per a celebrar el Dia Internacional de l'Art 2020 (15 d'abril) que estarà formada per exposicions, micro concerts i una selecció de moments FAVA365.

  Tota la programació del Dia Internacional de l'Art 2020 del FAVA365 podrà seguir-se en els canals de Twitter, Facebook i Instagram del Festival de les Arts de Vilanova d'Alcolea.

  Programa

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural