Acompanyament

Els actors a les “Comunitats patrimonials” #comunidadesciep

Escrit per Super User el . Publicado en Patrimoni

Presentem el document final amb les aportacions realitzades per conèixer qui som els actors en la construcció col·laborativa i oberta per aproximar-nos al concepte de “Comunitats Patrimonials”. El següent text recull les aportacions del taller “Comunitats Patrimonials” de l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial d'octubre de 2016 i les aportacions dutes a terme en Twitter al text presentat.


Qui som els actors en una comunitat patrimonial?

Salvemos el Toblerone 2

L'objecte fonamental de treball de la comunitat patrimonial són les persones, els actors. Sense ells no té sentit la comunitat patrimonial.

En intentar arribar a una definició consensuada del concepte “actor” en relació a una comunitat patrimonial, resulta de gran ajuda revisar les múltiples accepcions que la RAE assenyala respecte al terme “actuar”. Entre elles destaquem entendre i penetrar en alguna cosa; posar en acció; realitzar actes lliures i conscients; produir un efecte sobre alguna cosa o algú, així com exercir funcions pròpies d'un càrrec i procedir judicialment.

Cadascuna d'elles defineix a un tipus d'actor: aquell que s'acosta al seu patrimoni i busca conèixer-ho millor, fent-ho seu (encara que compartit); aquell que activa iniciatives destinades a la seva difusió, conservació i defensa; el que ho converteix en una eina per educar i comunicar; el que ho gestiona en el dia a dia i també, encara que no sempre estiguem d'acord amb les seves actuacions, aquell que pren decisions sobre ell a partir d'una institució administrativa.

I és que, per més que en alguns casos ens agradaria poder prescindir de certs tipus d'actors, les comunitats patrimonials són complexos entramats en els quals actuen agents amb prioritats molt diverses. D'aquí la importància de plantejar-nos aspectes relacionats amb la legitimitat quan debatem aquest tema: qui pot decidir sobre un patrimoni concret?, qui té dret a treballar i a treure fruit d'ell?; és legítim que institucions supraterritorials prenguin decisions sobre el patrimoni local i regional?

Els actors són els tècnics, els ciutadans que s'aproximen al patrimoni des de diferents graus o nivells de participació, els representants d'institucions, els educadors, els promotors, el públic infantil, les minories. Tots som actors amb diferents rols. La interacció entre els diferents agents permet el canvi sociocultural en un territori mitjançant diferents mètodes i emprant diversos recursos. Però, com fer perquè els membres d'una comunitat participin activament en ella?

Des de la creença en una responsabilitat col•lectiva cap al patrimoni cultural, nosaltres apostem per un model de comunitat patrimonial on es tendeixi al fet que els ciutadans siguin cada vegada més els actors principals, mentre que les institucions romanen en un segon pla, exercint una funció de suport i acompanyament però, sense oblidar que les institucions estan formades també per ciutadans (Actors), però amb una sèrie de privilegis i responsabilitats per actuar sobre el patrimoni enfront d'altres ciutadans.

A partir del text proposat, les aportacions realitzades en Twitter i agrupades en els hashtag “#comunidadesciep” i “#comunidadespatrimoniales” ens han portat a plantejar-nos el concepte de latència com la disponibilitat no sempre activa i en positiu cap al patrimoni. Per exemple, amb una actitud afavoridora de l'activitat. Aquest punt de partida ens ha portat a la següent pregunta: Es pot dir que els membres passius són actors? Es pot ser actor passiu?

En una comunitat patrimonial, existeixen membres actius i membres passius. El ciutadà passiu és aquell que no s'interessa per conèixer el seu patrimoni ni s'implica en la seva conservació. Encara així, el caràcter voluntari i obert que caracteritza a una comunitat patrimonial i el fet de parlar d'un procés a mitjà i llarg termini permet que el nivell de participació pugui ser flexible. I en aquest sentit, dependrà de múltiples factors que reconfiguran i actualitzen la comunitat. Per a una bona salut de la nostra comunitat patrimonial és imprescindible deixar aquesta permeabilitat clara.

Podria ser la passivitat també una forma d'actuació? Inicialment tot sembla indicar que no però, al mateix temps, aquesta passivitat pot derivar en actuacions sorgides des de la reacció i encaminades a incentivar i renovar la participació. Des d'aquesta lògica, els actors seran aquelles persones o col·lectius que voluntària o involuntàriament incideixen sobre una comunitat patrimonial.

Com puc participar en #comunidadesciep?
Afegint els teus comentaris a les notícies publicades i participant en les trobades tuiteres que realitzem. Envia'ns un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. amb l'assumpte “Comunidadesciep” i indicant el teu nom i cognoms per a poder incorporar-ho al fitxer de col·laboradors i que així et puga arribar tota la informació.

El projecte col·laboratiu “#Comunidadesciep” sorgeix en l'III Congrés Internacional d'Educació Patrimonial – CIEP3 i és una col·laboració oberta entre tots els participants, el projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló i l'Observatori d'Educació Patrimonial d'Espanya (OEPE).

#comunidadesciep

Notícia relacionada: Definició consensuada de “Comunitats patrimonials” - #comunidadesciep

Fotografia: Salvemos El Toblerone. Cadena humana desde la estación Intermodal al Toblerone.
Autor: Rubén. Llicència CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

 


Read full article on patrimonilogo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural