Acompanyament

I ara què? Persones #peopleplacesstories

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

IMG 20161024 1218552


Moltes gràcies a tots. Les vostres aportacions a la pregunta “Què penses i sents que és el patrimoni cultural?” han fet possible l'inici d'un camí que ens està mostrant una visió del patrimoni molt més complexa i rica en la que les persones se situen en el centre.


Aquest projecte sorgeix en el marc de Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló. En aquesta primera fase hem rebut 47 aportacions. Algunes d'elles expressen mirades individuals i se cimenten en records, moments i elements tan preciosos com a personals. Altres aportacions ens han presentat visions de grups locals, col·lectius, associacions o institucions.


Són les comunitats patrimonials, que ens acosten a escenaris i projectes que giren al voltant del patrimoni fins a fondre's en processos vius i dinàmics en els quals la definició i manteniment de xarxes interpersonals són essencials. Totes aquestes veus dibuixen un mosaic europeu en el que han participat, fins al moment, Romania, Lituània, Itàlia, França, Portugal i Espanya.


Podeu veure les aportacions rebudes a la pregunta “Què penses i sents que és el patrimoni cultural?” en la web del projecte Patrimoni i en el hashtag #peopleplacesstories en Twitter i Facebook.

Què penseu i sentiu que es el patrimoni cultural? Persones, llocs, històries

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

IMG 20171207 120746


Des del projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló volem sumar-nos a la celebració de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural amb una proposta oberta en la qual totes i tots (representants i membres dels grups locals de Patrimoni, xarxa del Programa d'Extensió Universitària, autors de Memòria Viva, comunitats patrimonials, col•laboradors, amics i interessats) esteu convidats a participar.


El punt de partida d'aquesta proposta és l'aproximació col•laborativa al concepte de patrimoni cultural. Per als què estigueu interessats, us convidem a que ens envieu un xicotet text acompanyat amb una imatge sobre el que penseu i sentiu que és el patrimoni cultural a partir del lema “Persones, llocs, històries”, lema que, com sabeu, articula la Convenció de Faro del Consell d'Europa.


Pot ser un record, una reflexió, una idea, una forma de treballar, un repte i pot expressar-se com un relat breu, un poema, una imatge… al voltant de “Persones, llocs, històries”.

El projecte Patrimoni – PEU presentarà la seua xarxa de comunitats patrimonials en la reunió de la Convenció de Faro a Lisboa

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

Captura de pantalla 2017-12-05 a las 13.23.51

El 7 i 8 de desembre tindrà lloc a Lisboa (Portugal) una reunió de la xarxa de la Convenció de Faro i el projecte Patrimoni – PEU participarà presentant la metodologia, claus i exemples de grups locals d'aquest projecte de la Universitat Jaume I de Castelló. Els objectius d'aquesta reunió són compartir punts de vista i revisar el treball realitzat en el 2017, analitzar les temàtiques sorgides durant l'any i contribuir en el Pla d'Acció de 2018.

Aquesta trobada s'ha dissenyat com a espai per a compartir bones pràctiques i projectes en els quals la comunitat treballa per al coneixement i posada en valor del seu patrimoni. Una part d'aquesta reunió de dos dies de durada serà la presentació del model de xarxa de comunitats patrimonials del projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I. Des de 2006, Patrimoni ofereix als grups locals de l'interior rural de la província de Castelló, un acompanyament tècnic per a desenvolupar els seus projectes sobre patrimoni cultural. En aquest marc, s'ha generat una xarxa en la qual les comunitats patrimonials comparteixen coneixements, problemàtiques i reptes sobre el present i futur del patrimoni cultural.

Memòria Viva 10 – Un nou concepte de patrimoni cultural. Convocatòria general de resums

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

Captura de pantalla 2017-11-13 a las 10.09.45

 

Obrim el procés de construcció de Memòria Viva 10, la revista anual del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I de Castelló amb la convocatòria general de resums.

La data límit per a presentar resum serà el 18 de desembre de 2017.

Memòria Viva 10 – Un nou concepte de patrimoni cultural (punt de partida)
Ens trobem enmig d'un procés d'evolució del concepte de patrimoni cultural en el qual la persona – el subjecte – ocupa el lloc central de la definició. Som éssers patrimonials. Nosaltres som els qui dotem de valor, significat i marc a l'objecte a partir de la nostra subjectivitat i dels nostres vincles emocionals, records i experiències.

En aquesta ampliació fragmentada del concepte de patrimoni, la suma de mirades individuals constitueix el principi d'un procés per a la autoreflexión del valor i importància del patrimoni i per a l'inici de la cerca d'un consens comunitari que es plantege, des de la seua legitimitat, quins patrimonis són importants per a la comunitat i quins han de ser protegits, conservats i difosos.

En Memòria Viva 10 volem conèixer exemples de comunitats patrimonials que reflexionen, dissenyen i desenvolupen espais per a la trobada i la valorització dels seus patrimonis i que, en aquest mateix procés, articulen metodologies i recursos basats en la participació i la inclusió des dels quals es decideix sobre el present i el futur d'aquests patrimonis invisibles i dels grups comunitaris que els sustenten.

Entre pedres, parets i construccions col·lectives. Un passeig per la vida quotidiana de Costur

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

Captura de pantalla 2017-11-06 a las 12.02.53

De tant en tant, tenim la sort de rebre a persones que, des dels seus projectes i recerques, estan interessades a conèixer les experiències sobre coneixement i posada en valor del patrimoni cultural que desenvolupem en el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I. El passat 13 de setembre vam comptar amb la visita de Macarena Romero Acuña, investigadora argentina i membre del grup MEXESPARG.

En aquesta ocasió, la proposta va ser la de participar en una sessió d'acompanyament del projecte Patrimoni al Grup Local de Costur, una xicoteta població de la província de Castelló. Per a aquesta trobada no es va preparar gens especial ja que l'objectiu era conèixer i participar d’una reunió com a pretext per a conèixer millor la nostra xarxa de grups locals. El viatge realitzat des de Castelló a Costur i des de Costur a Castelló es planteja com un espai per a la contextualització general del projecte Patrimoni i del Grup de Costur.

Ací us deixem el regal que ens va fer Macarena; una mirada, no tan externa ja, del projecte Patrimoni - PEU i de la comunitat de Costur.

El projecte Patrimoni – PEU participa en la II Jornada de Patrimoni Cultural (Barcelona)

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

Captura de pantalla 2017-11-02 a las 10.05.08

El proper 7 de novembre tindrà lloc a l'Auditori de la Pedrera (Barcelona) la segona edició de la Jornada de Patrimoni Cultural i el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I participarà amb la conferència” Mirades singulars: els reptes dels comunitats patrimonials com a eina de coneixement i socialització del patrimoni”.

La II Jornada de Patrimoni Cultural està organitzada per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i compta amb la col·laboració de la Fundació Catalunya La Pedrera. Aquesta activitat s'emmarca en la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni que promou el Consell d'Europa.

El patrimoni com a recurs per a la revitalització de la societat (Taller de recerca-acció de la Convenció de Faro)

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

Captura de pantalla 2017-10-25 a las 9.59.04

Els dies 9 al 12 d'octubre el projecte Patrimoni – PEU de la Universitat Jaume I de Castelló va participar en el workshop internacional “La Convenció de Faro en Recerca-Acció: Participació de la comunitat en una revitalització del patrimoni després d'un desastre” en el municipi italià de Fontecchio. Aquesta col·laboració és el resultat de la invitació realitzada per a presentar en aquest fòrum l'exemple del projecte Patrimoni i per a compartir experiències sobre projectes en els quals el patrimoni cultural constitueix un recurs principal per al desenvolupament del territori.

El projecte Patrimoni – PEU participarà en el Taller de recerca-acció de la Convenció de Faro a Fontecchio (Itàlia) organitzat pel Consell d'Europa

Escrit per PEU el . Publicado en Patrimoni

Captura de pantalla 2017-10-03 a las 13.11.37

El projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló ha sigut convidat a participar en el “Taller de recerca-acció de la Convenció de Faro” que tindrà lloc a Fontecchio (Itàlia) del 9 al 12 d'octubre. Aquest taller és una gran oportunitat per a compartir, en un escenari europeu, els aspectes principals que caracteritzen a la xarxa de comunitats patrimonials del projecte Patrimoni.

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural