People

El Programa d’Extensió Universitària i el Grup de Patrimoni de Costur participaran al Recercat 2017

Written by Super User on . Posted in Patrimoni

Els dies 28, 29 i 30 d'abril serà la 13 edició del Recercat, Jornada de Cultura i Recerca Local de Catalunya i el Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I participarà compartint el model de treball del projecte Patrimoni i els vincles entre la nostra universitat i el territori.

01. pou al mas del rero

L'Associació Cultural “Artea” de Pavías organitza la desena edició de la Jornada Celtíbera

Written by Super User on . Posted in Patrimoni

L'Associació Cultural “Artea” de Pavías organitza el 29 d'abril la desena edició de la Jornada Celtíbera. La programació de la jornada compta amb l'exposició “L'Edat de Ferro i els seus habitants”, mercat de productes artesans, jocs i tallers, sopar de germanor i concert de música irlandesa.

pavias

En aquesta jornada col·laboren l'Ajuntament de Pavías, la Diputació de Castelló i el Parc Natural de la Serra d’Espadà. Per a aquesta jornada, el Parc Natural ha preparat una visita interpretativa al patrimoni natural de Pavías.

Programa de la 10ª Jornada Celtíbera:

Poster publi10

Sot de Ferrer celebra la 40 edició del Dia del Llibre

Written by Super User on . Posted in Patrimoni

Els dies 21, 22 i 23 tindrà lloc a Sot de Ferrer l'edició número 40 del Dia del Llibre i en aquesta ocasió el voluntariat “Sot en marcha” ha preparat un cap de setmana replet d'activitats, presentacions i conferències. Volem destacar la presentació del nou espai de la biblioteca, la presentació del llibre “Nou diccionari de la Resistència” de D. José Manuel López Blay i la fira anual que tindrà lloc el diumenge 23 d'abril.

IMG-20170409-WA0004

Ací us deixem el programa d'actes. Us esperem!

IMG-20170409-WA0002

FB IMG 1492554542612

Informació: Sot en marcha.

Només s'estima allò que es coneix. Crònica de la tercera sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” a Altura.

Written by Super User on . Posted in Patrimoni

El 08 d'abril va tenir lloc la tercera sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” organitzat per l'Institut d'Ensenyament Secundari Cueva Santa de Segorbe i que estan realitzant un grup de docents de l'IES i del Col·legi Rural Agrupat Peña Escavia que integra a les poblacions de Barracas, Bejís, El Toro, Teresa i Torás. Aquesta sessió va tenir lloc a Altura i en ella els participants van conèixer l'Associació Cultural El Cantal, el projecte del Museu de la Memòria d’Altura i el projecte que l'A. C. El Cantal està duent a terme en les ruïnes de “El Batán”.

1

En la primera part de la sessió vam conèixer el projecte de l'Associació Cultural El Cantal. L'any 2010 un grup de persones de la localitat, totalment heterogeni però amb similar sensibilitat cap al patrimoni rural, va decidir organitzar-se per a cridar l'atenció sobre el perill de desaparició en què es trobaven les construccions de pedra en sec i actuar activament per a recuperar-les a través de l'Associació El Cantal.

2

L'Associació cerca conscienciar sobre la importància del patrimoni al major nombre de gent. L'A. C. El Cantal centra les seues accions en les activitats pràctiques de caràcter obert destinades a la recuperació i rehabilitació patrimonial, les activitats teòriques de caràcter investigador i les activitats divulgatives per a la consciència social sobre la necessitat de conèixer, valorar, recuperar i protegir la riquesa cultural i natural de l'entorn. Dins de les activitats de difusió, El Cantal desenvolupa, juntament amb el col·legi, el Dia del Patrimoni en l'escola local, exposicions periòdiques sobre el patrimoni alturà i els treballs realitzats per l'associació i accions de divulgació com a visites i participació en xarxes de treball i grups.

A continuació vam conèixer el projecte del Museu de la Memòria d'Altura. Aquest projecte col·laboratiu part de la recopilació de fotografies contextualitzades que intenten una aproximació antropològica, històrica i cultural a la vila d'Altura (Castelló). Per a explicar-nos el recorregut i principals projectes vam comptar amb José Manuel López Blay que és qui s'ha encarregat de coordinar aquest espai per a la memòria, el record i la recerca. Entre els projectes realitzats vam poder conèixer el projecte sobre l'evolució de l'escola a partir de material didàctic i els records de tots els que han participat i participen.. Altres projectes presentats del Museu de la Memòria van ser els de les festes i l'evolució dels espais del poble i de la toponímia dels carrers i places.

3

La tercera sessió del curs va finalitzar amb la visita a les ruïnes del Batán, espai en el qual l'A. C. El Cantal ha començat un projecte de caràcter etnobotànic per a difondre la importància, valor i història d'aquest edifici centenari i la riquesa mediambiental d'aquesta comarca. Per a la realització d'aquest projecte, El Cantal compta amb el suport de l'Ajuntament i la col·laboració amb el cicle de forestals de l'IES Cueva Santa de Segorbe.

4alt

L'edifici del Batán ha tingut diversos usos al llarg de la seua història com a fàbrica de paper blanc dependent de la Cartoixa de Valldecrist o batà. Fa uns anys, la construcció de l'autovia Mudèjar va fer que aquest edifici fóra destruït i reduït a l'estat actual. Els esforços de l'A. C. El Cantal per a donar a conèixer la seua història i reaprofitar el seu espai s'han centrat en el desenvolupament d'un projecte en el qual la flora autòctona serà protagonista.

Només s'estima alllò que es coneix
Si haguérem de sintentizar aquesta tercera sessió en unes poques frases ens quedaríem amb la màxima que esgrimeix El Cantal cada vegada que té ocasió: “Només s'estima allò que es coneix”. La labor de El Cantal és, precisament, aproximar el valor i importància del patrimoni a la ciutadania. Compartint sobretot aqueixa dimensió humana associada al ben patrimonial. Aqueix component que ho fixa a la terra i ho vincula a les persones.

5

Informació de la visita: A. de C. El Cantal (Altura)

Informació relacionada:
Comencem l'any amb la formació “El patrimoni de l'Alt Palancia com a recurs” en l'IES Cueva Santa de Segorbe
La importància de les persones. Crònica de la primera sessió del curs “El patrimoni cultural de l'Alt Palància com a recurs” a Sot de Ferrer
Connexions i vincles entre persones. Una definició col·laborativa de patrimoni cultural
La importància de l'educació patrimonial. Crònica de la segona sessió del curs “El patrimoni de l'Alt Palància com a recurs” a Viver.
Dues propostes per a connectar l'aula amb el nostre patrimoni: El valor dels nostres records

El projecte Patrimoni – PEU participarà en les V Jornades Patrimoni Cultural i Innovació Social en Santo Adriano (Astúries).

Written by Super User on . Posted in Patrimoni

Els dies 21 i 22 d'abril tindran lloc les V Jornades Patrimoni Cultural i Innovació Social i el projecte Patrimoni – PEU participarà compartint amb els participants el projecte i la seua metodologia.

V Jornades de Patrimoni Cultural i Innovació Social

asturias

En aquesta cinquena edició de les jornades el tema és “La gestió comunitària del patrimoni cultural: models i eines” i el programa de ponències, tallers i activitats es reparteix entre Medialab-Prado (Madrid) i la seu de La Ponte-Ecomuséu (Villanueva de Santo Adriano – Astúries). Tal i com podem trobar en la presentació de les jornades en la pàgina web de La Ponte-Ecomuséu, “la gestió comunitària és una alternativa a la gestió pública i privada dels recursos culturals i en particular del patrimoni. En contrast amb altres països i regions, com Amèrica Llatina, aquest tipus de models de gestió no estan tan desenvolupats en l'estat espanyol. Volem reunir en unes mateixes jornades a diferents experiències de gestió comunitària del patrimoni (tant material com a immaterial) i acompanyar-les de debats teòrics i tallers pràctics dins d'aquest marc”.

La importància de conèixer-nos millor. Primera trobada dels pobles del Parc Natural d’Espadà (Pavías)

Written by Super User on . Posted in Patrimoni

El passat 5 d'abril va tenir lloc, en el municipi de Pavías, una primera trobada amb els representants dels 19 municipis que formen part del Parc Natural de la Serra d’Espadà. L'objectiu d'aquesta jornada va ser el de presentar la nova proposta per al disseny del projecte cultural del parc, que compta amb l'acompanyament tècnic de Patrimoni - PEU de la Universitat Jaume I.

IMG 20170405 184818

Una vegada realitzada la benvinguda i presentació a càrrec de l'alcaldessa de Pavies i del director del Parc Natural respectivament, es va dur a terme una introducció amb les accions realitzades en els últims anys des del Parc per contextualitzar el projecte i el nou punt de partida que es planteja. A més, es va fer una breu presentació del projecte Patrimoni – PEU i dels seus Grups Locals.

Crònica de la Jornada “Patrimoni i Paisatge” sobre l'antic Convent de Servitas de Montán.

Written by Super User on . Posted in Patrimoni

Dissabte passat 8 d'abril, l'Ajuntament de Montán i l'Associació Cultural Conde de Vallterra, van organitzar una Jornada sobre l'antic Convent de Servitas, “Patrimoni i Paisatge”, dirigida per l'arquitecte D. Ildefonso Sánchez Dopateo.

montan1

Es va impartir ponències que van analitzar l'impressionant edifici i el seu entorn des de punts de vista molt diversos:

logo-viverCulla logo-jerica  logo-forcall logo-benlloch logo-benassal logo-sant-mateu logo-vilanova Serra d'en Galceran logo-som logo-EACC logo-reviscolares logo-territori-cultural